Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Ciasto z białek z cukierkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, łatwe ciasto z kolorowymi cukierkami. Polecam zrobić je na podwieczorek. Do kawy będzie idealne.

Ciasto z białek z cukierkami

Składniki:

Ciasto z białek z cukierkami

ciasto:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukierki lentilki wedle uznania

Sposób przygotowania:

Ciasto z białek z cukierkami
1. Białka ubijamy na sztywną pianę.

2. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

3. Dodajemy olej. Chwilę ubijamy.

4. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.

5. Do ciasta dajemy kilka cukierków. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch dajemy lentilki.

6. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

7. Gotowe! Smacznego!

Tagi:

ciasto deser