Sposób przygotowania:
Walentynkowe muffinki z malinami i białą czekoladąPrzygotowanie ciasta:
W osobnym naczyniu wymieszać kefir, jajka i olej. Do drugiego naczynia dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukry. Dodajemy również posiekaną drobno białą czekoladą. Mieszamy dokładnie razem.
Połączyć suche składniki z mokrymi. Dodać maliny. Wymieszać dokładnie razem.
Przygotowanie muffinek:
Przygotowane ciasto przekładamy za pomocą łyżki do papierowych papilotek ułożonych w specjalnej formie do muffinek do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy około 25 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną białą czekoladę. Za pomocą pędzelka smarujemy wystudzone muffinki rozpuszczoną czekoladą i ozdabiamy czekoladowymi serduszkami, malinami oraz listkami mięty.