izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Pieguski w wersji domowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche i słodkie pieguski z dodatkiem kawałków czekolady. Świetne do popołudniowej kawy, herbaty bądź mleka.

Pieguski w wersji domowej

Składniki:

Pieguski w wersji domowej

 

  • Margaryna 1 kostka
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Jajko 1 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka
  • Olejek arakowy

Sposób przygotowania:

Pieguski w wersji domowej
Do miski wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder, wlewamy olejek arakowy, dodajemy margarynę i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wymieszane składniki dodajemy powoli, po małych porcjach do miski, w której była miksowana margaryna z cukrami i jajkiem. Cały czas miksujemy. Powinna nam powstać gęsta masa. Czekoladę kroimy na małe kawałki i wsypujemy je do miski z ciastem. Dokładnie mieszamy lub miksujemy, aby czekolada połączyła się z masą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy łyżką ciasto i lekko je spłaszczamy. Ciasto najlepiej układać w odstępach od siebie, gdyż podczas pieczenia będą trochę rosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 20-25 sztuk ciastek.