Sposób przygotowania:
Pieguski w wersji domowej
Do miski wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder, wlewamy olejek arakowy, dodajemy margarynę i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wymieszane składniki dodajemy powoli, po małych porcjach do miski, w której była miksowana margaryna z cukrami i jajkiem. Cały czas miksujemy. Powinna nam powstać gęsta masa. Czekoladę kroimy na małe kawałki i wsypujemy je do miski z ciastem. Dokładnie mieszamy lub miksujemy, aby czekolada połączyła się z masą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy łyżką ciasto i lekko je spłaszczamy. Ciasto najlepiej układać w odstępach od siebie, gdyż podczas pieczenia będą trochę rosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 20-25 sztuk ciastek.
Nina W.
izek