czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Herbaciana babka z pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Babka jest przepyszna! Aromatyczna, wilgotna i z kawałkami czekolady. Z pewnością nikt jej się nie oprze.

Herbaciana babka z pieprzem

Składniki:

Herbaciana babka z pieprzem

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • 125g masła,
  • 2 łyżeczki czerwonej herbaty,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka soli,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Herbaciana babka z pieprzem
Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić, by przestygła, po czym ją przecedzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz oraz przyprawę do piernika. Dodać masło, posiekać nożem. Wlać herbatę, dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na dość duże kawałki, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną foremkę - keksówkę, równomiernie rozprowadzić i piec około 60 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.