mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Truskawki z pieprzem, octem balsamicznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dodatek pieprzu, octu balsamicznego i mięty wspaniale podkreśla smak tych czerwonych owoców.

Truskawki z pieprzem, octem balsamicznym

Składniki:

Truskawki z pieprzem, octem balsamicznym

 

  • 1/2 kg truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz kolorowy lub czarny mielony (spora ilość)
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Truskawki z pieprzem, octem balsamicznym
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i rozpuszczamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wcześniej przygotowane truskawki, wlewamy ocet balsamiczny i wsypujemy sporo pieprzu. Całość mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu przez około 2 - 3 minuty uważając aby owoce się nie rozpadły i nie straciły kształtu. Po kilku minutach przekładamy owoce do miseczek, sos redukujemy poprzez podgrzewanie, aż do zgęstnienia. Truskawki umieszczone w pucharku polewamy sosem. Dekorujemy listkami świeżej mięty. Podajemy na ciepło lub na zimno.