Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wielkanoc to powód do eksperymentów z białą kiełbasą. Musi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie.

Biała z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Biała z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem
Białą kiełbasę skręcić lub zawiązać nicią do mięs na małe ,, serdelki " tak by kiełbaski w czasie parzenia nie rozpadły się.

Do wrzątku ( ok. 1,5 litra wody) włożyć kiełbaski i parzyć na małym gazie 20 minut*.

Wyjąć kiełbaski , rozciąć wiązania. Ostudzić .

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kiełbaski i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron.

Wyjąć kiełbaski i odłożyć przykryte folią aluminiową.

Dołożyć na patelnię wiśnie i dusić aż puszczą sok i zaczną się gotować.

Wtedy dodać miód i odrobinę maggi w płynie.

Posypać sporą ilością grubo mielonego kolorowego pieprzu, wrzucić rozmaryn i pieprz ziarnisty.

Gotować pod przykryciem aż sos zredukuje się o połowę.

Dodać do sosu zimne masło - mieszać trzepaczką aż się rozpuści.

Włożyć kiełbaski - chwilę ogrzewać.

Podawać kiełbaski na ciepło obłożone wiśniami.



* Wywar z parzenia białej kiełbasy użyć na barszcz biały, żurek lub chrzanową.
Biała z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem
Powiązaną w małe kiełbaski białą parzyć we wrzątku ok 20 minut
Biała z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem
Wyjąć kiełbaski z wywaru -ostudzic i podzielić
Biała z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem
Opiec na rumiano ze wszystkich stron na oleju
Biała z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem
Przygotować wiśnie w sosie jako dodatek do białej kiełbasy

Tagi:

winogrona