Sposób przygotowania:
Biała z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem
Białą kiełbasę skręcić lub zawiązać nicią do mięs na małe ,, serdelki " tak by kiełbaski w czasie parzenia nie rozpadły się.
Do wrzątku ( ok. 1,5 litra wody) włożyć kiełbaski i parzyć na małym gazie 20 minut*.
Wyjąć kiełbaski , rozciąć wiązania. Ostudzić .
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kiełbaski i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron.
Wyjąć kiełbaski i odłożyć przykryte folią aluminiową.
Dołożyć na patelnię wiśnie i dusić aż puszczą sok i zaczną się gotować.
Wtedy dodać miód i odrobinę maggi w płynie.
Posypać sporą ilością grubo mielonego kolorowego pieprzu, wrzucić rozmaryn i pieprz ziarnisty.
Gotować pod przykryciem aż sos zredukuje się o połowę.
Dodać do sosu zimne masło - mieszać trzepaczką aż się rozpuści.
Włożyć kiełbaski - chwilę ogrzewać.
Podawać kiełbaski na ciepło obłożone wiśniami.
* Wywar z parzenia białej kiełbasy użyć na barszcz biały, żurek lub chrzanową.
Do wrzątku ( ok. 1,5 litra wody) włożyć kiełbaski i parzyć na małym gazie 20 minut*.
Wyjąć kiełbaski , rozciąć wiązania. Ostudzić .
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kiełbaski i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron.
Wyjąć kiełbaski i odłożyć przykryte folią aluminiową.
Dołożyć na patelnię wiśnie i dusić aż puszczą sok i zaczną się gotować.
Wtedy dodać miód i odrobinę maggi w płynie.
Posypać sporą ilością grubo mielonego kolorowego pieprzu, wrzucić rozmaryn i pieprz ziarnisty.
Gotować pod przykryciem aż sos zredukuje się o połowę.
Dodać do sosu zimne masło - mieszać trzepaczką aż się rozpuści.
Włożyć kiełbaski - chwilę ogrzewać.
Podawać kiełbaski na ciepło obłożone wiśniami.
* Wywar z parzenia białej kiełbasy użyć na barszcz biały, żurek lub chrzanową.
Bahus
Babciagramolka
Robiłam z wiśniówką ale teraz już procenty nam za bardzo nie służą :) więc je omijam
Bahus
Alkohol wyparuje...pozostanie posmak.