darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Polędwica w pieprzu,kolendrze z konfiturą cebulową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Grillowana polędwiczka wieprzowa. podana z konfiturą z czerwonej cebuli. to bezapelacyjnie wspaniały duet.

Polędwica w pieprzu,kolendrze z konfiturą cebulową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica w pieprzu,kolendrze z konfiturą cebulową

 

  • Polędwiczka wieprzowa - ok 500 g
  • pieprz czarny ziarnisty, sól morska, ziarna kolendry

 

  • Konfitura:
  • 4 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka masła
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka sosu worchester
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka dżemu z czarnej porzeczki
  • szczypta chili
  • sól

Sposób przygotowania:

Polędwica w pieprzu,kolendrze z konfiturą cebulową
Polędwicę oczyścić z błonek. Pieprz i kolendrę rozgnieść w moździerzu (warto użyć większej ilości i przechowywać mieszankę w słoiczku). Mięso obtoczyć w przygotowanej przyprawie. Ułożyć na grillu. W rondelku rozpuścić masło z miodem, dodać pokrojoną w pióra cebulę, posolić i wymieszać. Dodać sos sojowy, ocet, worchester, chili i gotować pod przykryciem kilka do kilkunastu minut, aż cebula zmięknie. Dodać dżem i ewentualnie doprawić solą.Polędwicę grillować do pożądanego stopnia wysmażenia. Podawać z przestudzoną konfiturą.
Polędwica w pieprzu,kolendrze z konfiturą cebulową
Etap 1 Czerwone cebule obrać i pokroić w pióra
Polędwica w pieprzu,kolendrze z konfiturą cebulową
Etap 2 Cebulę wrzucić do rondla z miodem i masłem
Polędwica w pieprzu,kolendrze z konfiturą cebulową
Etap 3 Mięso obtoczyć w pieprzu i kolendrze
Polędwica w pieprzu,kolendrze z konfiturą cebulową
Etap 4 Konfiturę polecam schłodzić przed podaniem