lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Piernik marchewkowo-orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tylko piernik potrafi tak pięknie pachnąc unosi się zapach po całym domu

Piernik marchewkowo-orzechowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik marchewkowo-orzechowy

 

  • 3 jaja

 

 

  • tarte marchewka 2 szklanek

 

 

 

  • 20 g przyprawy do piernika

 

  • 2 łyżeczki sody

 

  • 1/2 szklanka cukru jasnego trzcinowego

 

 

 

  • Polewa:

 

  • szklanka cukru pudru

 

 

  • serduszka czekoladowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Piernik marchewkowo-orzechowy
1.Zmiksowałam żółtka z cukrem i rozpuszczoną margaryną 2. Mąkę zmieszałam z sodą i kakao, przyprawa do piernika i szczyptą imbiru oraz orzechami włoskimi dodałam do masy żółtkowej. 3. Białka ubiłam osobno z 4 łyżkami cukru i dodałam do ciasta. 4. Marchewkę startą dodałam na samym końcu , wymieszałam 5. Przełozyłam ciasto do foremki silikonowej na babkę prostokątną wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą . Na wierzch posypałam orzechami włoskimi tartymi . 6. Piekłam 55 minut w 180 stopniach. 7. Z cukru pudru soku z cytryny zrobiłam lukier polałam ostudzony piernik i udekorowałam tartymi orzechami i czekoladowymi serduszkami.
Piernik marchewkowo-orzechowy
Zmiksowane skladniki teraz tylko wystarczy dodac marchewkę startą
Piernik marchewkowo-orzechowy
Przekładamy ciasto do wysmarowanej margaryna i obsypana moa formy
Piernik marchewkowo-orzechowy
Posypujemy na wierzch orzechami włoskimi tartymi na całej powierzchni