Sposób przygotowania:
Piernikowe muffiny z żurawiną i powidłami
Masło rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy jogurt, kefir, jajka oraz powidła śliwkowe, dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, przyprawą do piernika oraz żurawiną. Do suchych składników dodajemy płynne i niezbyt dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy do muffinek do 3/4 wysokości. Jeśli foremka nie ma nieprzywieralnej powierzchni, uprzednio trzeba ją wyłożyć papilotkami. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę podgrzewamy na niedużym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewą smarujemy środek muffinek i po chwili posypujemy je płatkami białej czekolady.