Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi ,,... jagodowych siedmiu braci..

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pamiętacie wierszyk ,, Na jagody "M. Konopnickiej ? Zaczytywałam się nim .Kiedy dziś zrobiłam pierożki z jagodami to tytuł sam się nasunął

Pierogi ,,... jagodowych siedmiu braci..

Składniki:

Pierogi ,,... jagodowych siedmiu braci..

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • ok 20 łyżeczek umytych i odsączonych jagód + trochę do posypania
  • cukier
  • kwaśna śmietana do polania po ugotowaniu

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ,,... jagodowych siedmiu braci..
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . -wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek. - -na ciasto kłaść łyżeczkę jagód i zlepiać pierożka -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem posypane jagodami . Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.