Sposób przygotowania:
Pierogi ,,... jagodowych siedmiu braci..
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . -wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek. - -na ciasto kłaść łyżeczkę jagód i zlepiać pierożka -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem posypane jagodami . Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
jovi
eli_555
Sarenka
yola
Babciagramolka
Hi hi- przyznać Ci się do czegoś ? Ja też wolę pierogi z czym innym a nie przepadam za tymi z owocami - ale wszyscy w Rodzinie lubią to robię. Ja z zasady nie lubię dań na słodko.