Sposób przygotowania:
Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eliprzygotowanie marchewki

Marchewki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie marchewki cd

Marchewkę ugotować w minimalnej ilości wody (tak żeby podczas gotowania woda odparowała) i ciepłą wymieszać z miodem.
przygotowanie pomarańczy

Pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Kawałki pomarańczy obrać z błonek i pokroić na kawałki.
przygotowanie farszu

Do miski z marchewką dodać pokrojone pomarańcze, rodzynki, cukier i wymieszać.
przygotowanie ciasta

Mąkę przesiać do dużej miski, wlać gorącą wodę i wymieszać. Jajka wybić do garnuszka i rozkłócić. Do zaparzonej mąki dodać rozkłócone jajka.
przygotowanie ciasta cd

Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulkę i przykryć ściereczką.
przygotowanie pierogów

Kawałki ciasta cienko rozwałkować i wykrawać kółka.
przygotowanie pierogów cd

Na kółka z ciasta rozłożyć farsz.
przygotowanie pierogów cd

Zlepić zgrabne pierogi. Pierogi wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 10 minut od wypłynięcia.
przygotowanie sosu

Obydwie śmietany wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Pierogi wyłożyć na talerze i polać sosem śmietanowym. Smacznego!
gusia1000