zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pierogi curry z kolorowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wesołe kolory zamknięte w cieście pierogowym curry to pyszna propozycja na deszczowe i chłodne dni w oczekiwaniu na wiosnę.

Pierogi curry z kolorowym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi curry z kolorowym farszem

 

  • Farsz :
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 marchewka
  • 8 różyczek brokuła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka kaszy manny
  • kilka łyżek oleju
  • sól pieprz
  • curry
  • Ciasto :
  • 2,5 szk mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka curry
  • ok. 1 szk gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pierogi curry z kolorowym farszem
Farsz : Marchew i cebulę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę razem z różyczkami brokuła i papryką. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, i wrzucić umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Chwilę smażyć i dodać pozostałe składniki, dodać przyprawy i smażyć prawie do miękkości. Na koniec ewentualnie doprawić, dodać natkę i wsypać kaszę mannę, farsz wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ciasto : Mąkę przesiać do miski, dodać curry i sól i wymieszać po czym wlać wodę i olej i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wałkować na cienkie placki, za pomocą foremki lub innego naczynia wycinać kółka o średnicy 10 cm ( może być inna ), nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce i przykryć aby nie wysychały. Zagotować wodę w garnku z odrobiną soli i wrzucać pierogi, gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi można podać okraszone z ulubioną surówką.
Pierogi curry z kolorowym farszem
Etap 1 Przygotwac ciasto na pierogi z curry.
Pierogi curry z kolorowym farszem
Etap 2 Z ciasta wycinac kółka o średnicy 10 cm.
Pierogi curry z kolorowym farszem
Etap 3 Na krążki kłaść porcej farszu i zlepiać
Pierogi curry z kolorowym farszem
Etap 4 Pierogi układać na ściereczce i przykryć aby nie wyschły.