Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Pierogi z kurkami w/g Pyzy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

takie pierogi można zrobić z dodatkiem grzybów świeżych albo mrożonych

Pierogi z kurkami w/g Pyzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kurkami w/g Pyzy

 

  • CIASTO - ok. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok. 300 g mąki żytniej typ 720
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 250 ml maślanki
  • 1 żółtko

 

  • FARSZ - 2,5 szkl. grubo posiekanych kurek
  • 1 nieduża cebula
  • po kawałku żółtej i czerwonej średnio ostrej papryki - razem ok. 2 łyżek
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki masła
  • 4 czubate łyżki otrąb pszennych prażonych
  • 4 - 5 łyżek gładkiego twarogu (wzięłam taki z wiaderka)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 białko
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurkami w/g Pyzy
CIASTO - obie mąki połączyć dodając sól, wlać do nich maślankę i wbić jajko - zagnieść ciasto, wyrabiać chwilę a potem odłożyć je żeby odpoczęło na ok. 30 minut zawijając w ściereczkę albo przykrywając miską.



FARSZ - świeże grzyby oczyścić dokładnie, pokroić, ale nie za drobno bo jeszcze się skurczą. Jeśli macie mrożone to pewnie były wcześniej blanszowane albo przesmażone i nie trzeba ich całkiem rozmrażać.  W rondlu albo na patelni podsmażyć na maśle grzyby, przez kilka minut, potem dodać posiekaną cebulą, drobno pokrojoną paprykę i startą w wiórki marchew - smażyć aż odparuje nadmiar wody, przestudzić. Do zimnych grzybów z warzywami dodać resztę składników, doprawić i dokładnie wymieszać. 



PIEROGI - ciasto wałkować lekko podsypując mąką żytnią. Wycinać duże krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepiać w dowolny sposób. Uformowane układać luźno na omączonym blacie albo ściereczce żeby się nie pozlepiały. Gotować partiami w lekko osolonej wodzie licząc ok. 3 minut od wypłynięcia. Odcedzić i wykładać na talerze albo półmisek. Polać masłem i przesmażoną na nim odrobionę chili oraz natką pietruszki.
Pierogi z kurkami w/g Pyzy
grzyby przesmażyłam na maśle dodając posiekaną cebulę paprykę i marchewkę
Pierogi z kurkami w/g Pyzy
do przestudzonej masy dodałam serek i wymieszałam dokładnie
Pierogi z kurkami w/g Pyzy
z ciasta wykrawałam krążki - nakładałam farsz i zlepiałam pierożki
Pierogi z kurkami w/g Pyzy
układałam je luźno na ściereczce żeby się nie pozlepiały