Sposób przygotowania:
Pierogi z kurkami w/g Pyzy
CIASTO - obie mąki połączyć dodając sól, wlać do nich maślankę i wbić jajko - zagnieść ciasto, wyrabiać chwilę a potem odłożyć je żeby odpoczęło na ok. 30 minut zawijając w ściereczkę albo przykrywając miską.
FARSZ - świeże grzyby oczyścić dokładnie, pokroić, ale nie za drobno bo jeszcze się skurczą. Jeśli macie mrożone to pewnie były wcześniej blanszowane albo przesmażone i nie trzeba ich całkiem rozmrażać. W rondlu albo na patelni podsmażyć na maśle grzyby, przez kilka minut, potem dodać posiekaną cebulą, drobno pokrojoną paprykę i startą w wiórki marchew - smażyć aż odparuje nadmiar wody, przestudzić. Do zimnych grzybów z warzywami dodać resztę składników, doprawić i dokładnie wymieszać.
PIEROGI - ciasto wałkować lekko podsypując mąką żytnią. Wycinać duże krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepiać w dowolny sposób. Uformowane układać luźno na omączonym blacie albo ściereczce żeby się nie pozlepiały. Gotować partiami w lekko osolonej wodzie licząc ok. 3 minut od wypłynięcia. Odcedzić i wykładać na talerze albo półmisek. Polać masłem i przesmażoną na nim odrobionę chili oraz natką pietruszki.
FARSZ - świeże grzyby oczyścić dokładnie, pokroić, ale nie za drobno bo jeszcze się skurczą. Jeśli macie mrożone to pewnie były wcześniej blanszowane albo przesmażone i nie trzeba ich całkiem rozmrażać. W rondlu albo na patelni podsmażyć na maśle grzyby, przez kilka minut, potem dodać posiekaną cebulą, drobno pokrojoną paprykę i startą w wiórki marchew - smażyć aż odparuje nadmiar wody, przestudzić. Do zimnych grzybów z warzywami dodać resztę składników, doprawić i dokładnie wymieszać.
PIEROGI - ciasto wałkować lekko podsypując mąką żytnią. Wycinać duże krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepiać w dowolny sposób. Uformowane układać luźno na omączonym blacie albo ściereczce żeby się nie pozlepiały. Gotować partiami w lekko osolonej wodzie licząc ok. 3 minut od wypłynięcia. Odcedzić i wykładać na talerze albo półmisek. Polać masłem i przesmażoną na nim odrobionę chili oraz natką pietruszki.
dusia30