Pierogi z warzywami to nietypowy pomysł na farsz. Przygotowuje się go zazwyczaj na bazie marchewki, pietruszki, cebuli i papryki. Dodatkowo do nadzienia można dodać pieczarki, starty parmezan, sól i pieprz. Pierogi z warzywami nie tylko są proste w przygotowaniu, ale również zdrowe.

Jak przygotować ciasto na pierogi z warzywami?

Aby przygotować pierogi z warzywami, należy przygotować składniki na ciasto – mąkę, jajko, wodę, odrobinę miękkiego masła i ulubionej przyprawy, np. tymianku. Następnie trzeba zagnieść ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić na około 20 minut. Kolejno trzeba je rozwałkować na cienki placek i powycinać koła, np. szklanką. Potem na ciasto należy położyć łyżeczkę farszu, brzegi dokładnie skleić i wrzucić pierogi na osolony wrzątek. Gdy zaczną wypływać na wierzch, oznacza to, że są gotowe do podania.

Jak zrobić farsz warzywny do pierogów?

Do przygotowania pierogów z warzywami potrzeba farszu. Można go zrobić np. z marchewki, pietruszki, selera, pieczarek, cebuli, papryki, czosnku, startego sera (np. parmezanu), soli, pieprzu i oleju. Wszystkie warzywa należy obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na oleju najpierw zasmaża się cebulę, a następnie marchew, seler, pietruszkę, pieczarki, paprykę i czosnek. Gotowy farsz wystarczy nałożyć na ciasto i zlepić w pieroga.

Z czym podawać pierogi z warzywami?

Pierogi z warzywami można podawać, tak jak te mięsne, np. polane masłem, z tłuszczem zwierzęcym, roślinnym czy też śmietaną. Dobrze smakują posypane mieloną, ostrą papryką, curry, kardamonem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią lub majerankiem. Pierogi z warzywami można odgrzewać, przypiekając je na patelni (w przeciwieństwie do pierogów z owocami).
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa sprawdzi się na obiad i kolację. Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z twarogu, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki. Wszystkie składniki mieli się, miesza i doprawia solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie można zrobić w kilkanaście minut. W misce należy wymieszać mąkę, gorącą wodę, oliwę i sól, a następnie zagnieść placek. Z rozwałkowanego ciasta wycina się koła, które wypełnia się farszem. Surowe pierogi ruskie gotuje się w osolonym wrzątku.

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami doskonale sprawdzą się na kolację wigilijną bądź codzienny obiad. Farsz do dania można przygotować z podgrzybków, maślaków, rydzów, opieniek, koźlarów bądź pieczarek. Ususzone bądź zamrożone grzyby należy ugotować, a następnie zmielić, doprawić i podsmażyć. Gotowy farsz przekłada się na surowe ciasto zrobione z mąki, wody, oleju i soli. Pierogi z grzybami suszonymi są aromatyczne. Świetnie komponują się z barszczem czerwonym bądź zasmażką z bułki tartej.

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

Pysznym daniem z bobu, które świetnie sprawdzi się w roli obiadu są pierogi z bobem. Przepis jest bardzo tani w przygotowaniu, gdyż nie zawiera żadnych wymyślnych składników. Do przygotowania ciasta pierogowego wystarczy mąka pszenna, jajko, lekko gazowana woda mineralna i szczypta soli. Do farszu konieczne będą: świeży bób, sól morską oraz świeżo zmielony pieprz. Pierogi z bobem rewelacyjnie smakują oblane masłem czosnkowym (do przygotowania: masło i ząbki czosnku) i posypane świeżym koperkiem. Z pewnością dorównają smakiem innym rodzajom pierogów, jak chociażby tym ze szpinakiem czy z mięsem.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami są pożywne i smaczne. Można przygotować je na rodzinny obiad oraz kolację wigilijną. Danie świetnie komponuje się ze skwarkami, rozpuszczonym masłem, olejem lnianym, sosem pieczarkowym, zasmażką z bułki tartej oraz smażoną cebulką. Pierogi wigilijne przygotowuje się ze świeżej albo kiszonej kapusty, a także ususzonych grzybów. Warto wybrać podgrzybki, maślaki bądź rydze. Wszystkie składniki dusi się przez kilka godzin w garnku. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przekłada się na surowe ciasto.

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem to dobry pomysł na wegetariański obiad. Potrawę można podać z sosem jogurtowo-koperkowym oraz surówką. Farsz na pierogi przygotowuje się z posiekanego szpinaku (świeżego albo mrożonego), czosnku, soli, pieprzu oraz sera feta. Wszystkie składniki należy wymieszać i smażyć przez kilka minut. Pierogi ze szpinakiem i serem feta można okrasić masłem oraz oprószyć posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.

Polecane przepisy do kategorii Pierogi z warzywami

Znaleźliśmy 137 przepisów w kategorii Pierogi z warzywami