Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi z borówkami w środku zimy to rarytas dla podniebienia. Dodatek do ciasta pure z marchewki i mąki kukurydzianej sprawia że ciasto nabiera słonecznego koloru.

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

Składniki:

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

ETAP 1:

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami
Do miski wsypać obie mąki i proszek do pieczenia.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.

ETAP 2:

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami
Masło do ciasta na pierogi rozpuścić w gorącej wodzie.

Do kubka włożyć masło, zalać gorącą wodą, rozpuścić.

ETAP 3:

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami
Pure z marchewki i jajko połączyć z mąką.

Do mąki wbić jajko, dodać odrobinę soli i pure z marchewki.

ETAP 4:

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami
Zawinięte w folię ciasto odłożyć żeby odpoczęło.

Stopniowo dodawać wodę z masłem, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 15-20 minut.

ETAP 5:

Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkami

Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, ułożyć po kilka borówek, złączyć przeciwległe rogi i dokładnie zlepić.

Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze i podawać ze śmietaną ubitą z cukrem.


Tagi:

pierogi danie