Sposób przygotowania:
Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkamiETAP 1:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
ETAP 2:
Do kubka włożyć masło, zalać gorącą wodą, rozpuścić.
ETAP 3:
Do mąki wbić jajko, dodać odrobinę soli i pure z marchewki.
ETAP 4:
Stopniowo dodawać wodę z masłem, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 15-20 minut.
ETAP 5:
Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, ułożyć po kilka borówek, złączyć przeciwległe rogi i dokładnie zlepić.
Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze i podawać ze śmietaną ubitą z cukrem.
kuchenny świat