Sposób przygotowania:
Marchewkowo-kukurydziane pierogi z borówkamiETAP 1:

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
ETAP 2:

Do kubka włożyć masło, zalać gorącą wodą, rozpuścić.
ETAP 3:

Do mąki wbić jajko, dodać odrobinę soli i pure z marchewki.
ETAP 4:

Stopniowo dodawać wodę z masłem, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 15-20 minut.
ETAP 5:

Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, ułożyć po kilka borówek, złączyć przeciwległe rogi i dokładnie zlepić.
Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze i podawać ze śmietaną ubitą z cukrem.
kuchenny świat