SUPERPRZEPIS

Pierogi dyniowo marchewkowe

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Pierogi dyniowo marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Pierogi które będą smakowały zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są lekkie, zdrowe i można w nich przemycić dynię i marchewkę. Mi bardzo smakują.

Składniki:

Pierogi dyniowo marchewkowe

 

 

  • 300 ml wody

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • farsz:

 

 

  • 2 marchewki

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi dyniowo marchewkowe
Mąkę przesiewam do miski, dodaję wodę wrzątek, sól i odstawiam na chwilę aż przestygnie. Nie wkładać rąk bo można się poparzyć. Mieszam widelcem. Ciasto po przestygnięciu wyrabiam rękoma. Wałkuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty a potem układam na foremce.Do każdego pieroga dodaję łyżeczkę farszu. Sklejam j gotuję w gorącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju około dwie minuty od wypłynięcia na wierzch pierogów. Dynię obieram, i kroję w kostkę. Marchewkę obieram i kroję w paski cienkie. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekę temp 200 stopni około 30-40 minut. Dynia szybciej będzie miękka od marchewki.Po upieczeniu i przestygnięciu miksuje blenderem dynię i marchew. Doprawiam solą, i pieprzem. Kawałek dyni surowej zostawiam i kawałek marchewki ugotowanej. Kroję je w kostkę i przesmażam na patelni na maśle klarowanym. Podam z nimi pierogi.
Pierogi dyniowo marchewkowe
mąką woda gorąca sól wymieszane w misce stygnie
Pierogi dyniowo marchewkowe
ciasto pierogowe zagniecione gotowe do wałkowania
Pierogi dyniowo marchewkowe
farsz dyniowo marchewkowy ułożony na cieście
Pierogi dyniowo marchewkowe
pierogi zlepione przy pomocy foremki do pierogów