pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pierogi mięsne cebulowo-czosnkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierogi z mocno cebulą nutą

Pierogi mięsne cebulowo-czosnkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi mięsne cebulowo-czosnkowe

 

  • Ciasto pierogowe: 60 dag mąka pszenna, 1 jajko, mleko 3,2%
  • czosnku,1 cebula, 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego, sól czosnkowa 2 szczypty, 2 łyżki oliwy extra vergin

 

Sposób przygotowania:

Pierogi mięsne cebulowo-czosnkowe
CIASTO PIEROGOWE: Mąkę wyrabiamy z jajkiem, podgrzanym mlekiem i bardzo dobrze ugniatamy ciasto. Mleka dodajemy taką ilość, aby ciasto miało masę bardzo plastyczną. Następnie rozwałkujemy i kroimy w kwadraty. FARSZ: Na łyżce oliwy smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zacznie rumienić przesypujemy do miseczki. Do pozostałego tłuszczu po cebuli dodajemy drugą łyżkę oliwy i wrzucamy mięso mielone wymieszane z drobno pokrojonym czosnkiem, pieprzem czosnkowym i solą czosnkową. Smażymy ok. 6-8 minut po czym dodajemy cebulkę. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze na ogniu kilka minut. Następnie taki farsz nakładamy na wcześniej przygotowane ciasto pierogowe i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można podawać z prażonym boczkiem i cebulką.
Pierogi mięsne cebulowo-czosnkowe
Pierogi mięsne cebulowo-czosnkowe