Sposób przygotowania:
Pierogi z leśnymi owocami w sosie cytrynowym
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo letnią wodę - zagniatamy ciasto na pierogi. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Owoce myjemy i wkładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy i skórkę startą z połowy cytryny, mieszamy. Na każdym placku układamy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy około 3 minut po wypłynięciu. W tym czasie przygotowujemy sos. Sok z cytryny mieszamy z wodą, cukrem i kremówką. Wstawiamy na gaz i ciągle mieszając zagotowujemy. Mąki rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i wlewamy do masy cytrynowej, chwilkę całość razem gotujemy aż masa zgęstnieje. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy sosem, dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego ;)