Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pierogi z serem wg Cukiereczek13

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjne pierogi na słodko, na pewno przez wszystkich lubiane ;)

Pierogi z serem wg Cukiereczek13 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem wg Cukiereczek13

 

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • twaróg półtłusty 400g,
  • 1 jajko,
  • cukier,
  • cukier waniliowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem wg Cukiereczek13
Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jajko, całość mieszamy. Dodajemy cukru i cukru waniliowego do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką ciasto. Drugie z ciast trzymamy np. w torebce foliowej, żeby nie obeschło. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. W garnku zagotowujemy wodę (wodę solimy) i wrzucamy pierogi. Gotujemy aż do wypłynięcia pierogów. Podajemy z bułką tartą na słodko lub polane śmietaną i posypane cynamonem. Smacznego :)
Pierogi z serem wg Cukiereczek13
Z ciasta wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu.
Pierogi z serem wg Cukiereczek13
Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jajko, całość mieszamy.
Pierogi z serem wg Cukiereczek13
Dodajemy cukru i cukru waniliowego do smaku.
Pierogi z serem wg Cukiereczek13
Z ciasta wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.