xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Pierożki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i delikatne pierożki z jagodami, uwielbiają je dzieci i uwielbiają je dorośli :) Najlepsze na obiad podane z cukrem.

Pierożki z jagodami

Składniki:

Pierożki z jagodami

 

  • Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

 

  • farsz:

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z jagodami
Mąkę wsypujemy do miski, najlepiej wcześniej przesypać ją przez sitko. Dodajemy łyżkę oleju i szczyptę soli a następnie gorącą wodę. Najlepiej na początku ciasto mieszać łyżką. Ciasto wyrabiać na gładką masę, najlepiej używać do tego dużo siły wtedy ciasto szybciej się ugniecie. Rozwałkowywać na cienkie ciasto. Jagody dokładnie opłukać. Dodawać do ciasta i lepić pierogi. Wrzucać ulepione pierożki do wrzącej wody i gotować jeszcze około 4-5 minut po wypłynięciu. Po wyjęciu posypać cukrem. 

Tagi:

ciasto