ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Piersi z kurczaka z sezamową panierką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piersi z kurczaka zrobione jako stripsy ale w panierce z sezamem. Smaczne i szybkie do zrobienia

Piersi z kurczaka z sezamową panierką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piersi z kurczaka z sezamową panierką

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z sezamową panierką
Piersi pokroić na paseczki (ok, 2-3 cm szerokości), polędwiczki oddzielić. Nie ubijać. Posypać solą i pieprzem oraz paprykami i czosnkiem. Jajko rozbełtać i posolić. Mąki zmieszać z sezamem, dodać do nich sól i papryki (ja łącznie zużywam po ok, pół łyżeczki każdej z papryk). Umoczone w jajku mięso o obtoczyć w panierce. Smażyć w głębokim oleju z masłem tak by panierka była rumiana ale nie przypalona. Odkładać na ręcznik papierowy by wchłonął nadmiar tłuszczu. Ja serwuję z frytkami i sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego(przepis w moim przepisie na gyrosa)



Kawałki  tak zrobionego kurczaka smakują też świetnie na zimno, jako przekąska. Można je też włożyć do bułki, z sałatą warzywkami i jakimś sosikiem. Idealne 2 śniadanie, prawie jak z pewnej restauracji fast foodowej:)
Piersi z kurczaka z sezamową panierką
Małe co nieco na obiad
Piersi z kurczaka z sezamową panierką
mięso pokroić na paseczki
Piersi z kurczaka z sezamową panierką
mięso pokroić na paseczki