Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Pijane śliweczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śliwki włożyć na durszlaku do wrzątku na 1-3 minuty, nastepnie przelać wodą i obrać ze skórki.

Pijane śliweczki

Składniki:

Pijane śliweczki

 

  • 50 dag węgierek
  • 2 szklanki źródlanej wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki brandy

 

Sposób przygotowania:

Pijane śliweczki
Śliwki włożyć na durszlaku do wrzątku na 1-3 minuty, nastepnie przelać wodą i obrać ze skórki. Przygotować syrop z wody i cukru, gotować na malym ogniu , aż syrop zacznie naciągać , włożyć śliwki i szybko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia wyjąc śliwki i przełożyć do malych wyparzonych słoików. Do zalewy dodać brandy i natychmiast zamykać pokrywkami. Pozostawić na 2 tygodnie, aby śliwki nabraly smaku.