Mandaryna

Mandaryna

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Pijok

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Od takiego ciasta podlanego alkoholem niejednemu zakręci się w głowie! A jak smakuje...

Pijok

Składniki:

Pijok

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5,5 łyż.mąki
  • torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka pr.do pieczenia
  • Składniki na krem :
  • 0,5l.mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietnkowe
  • 1 kostka margaryny
  • 2,5 łyżki cukru
  • Dodatkowo potrzebujemy :
  • herbatniki
  • spirytus
  • olejek rumowy

Sposób przygotowania:

Pijok
Biszkopt pieczemy tak jak w dodanym prze zemnie przepisie na biszkopt.Natomiast krem wykonujemy nastepująco :na mleku gotujemy budynie,po ugotowaniu czekamy aż budyń będzie zimny i dodajemy go po łyżce do margaryny-ucierająć.Gdy mamy już gładką masę kremu ,nakładamy go na biszkopt.Na krem nakładamy herbatniki namoczone w spirytusie rozcieńczonym w wodzie i z olejkiem rumowym.Na wierzch nakładamy polewę.Można wybrać polewę.którą również dodałam w przepisach.Gotowe :)

Tagi:

biszkopt