Sposób przygotowania:
Pikantna zupa z dyni
W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulę. Następnie dodaję marchewkę pokrojoną w krążki i chwilę smażę. Gdy marchewka lekko zmięknie dodaję dynię pokrojoną w kostkę i jeszcze wszystko kilka minut smażę. Wlewam bulion, dodaję przyprawy i całość gotuję na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki szałwii. Wyłączam gaz, z garnka wyjmuję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gdy zupa przestygnie miksuję ją, doprawiam do smaku solą, ostrą papryką i czarnym świeżo mielonym pieprzem, tak aby zupa była odpowiednio pikantna i wyrazista w smaku. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam bulionu lub wody. *podałam wagę dyni już obranej i bez ziaren