anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Pikantna zupa z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pikantna i rozgrzewająca zupa z dyni. Świetnie smakuje posypana tartym parmezanem.

Pikantna zupa z dyni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantna zupa z dyni

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa z dyni
W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulę. Następnie dodaję marchewkę pokrojoną w krążki i chwilę smażę. Gdy marchewka lekko zmięknie dodaję dynię pokrojoną w kostkę i jeszcze wszystko kilka minut smażę. Wlewam bulion, dodaję przyprawy i całość gotuję na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki szałwii. Wyłączam gaz, z garnka wyjmuję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gdy zupa przestygnie miksuję ją, doprawiam do smaku solą, ostrą papryką i czarnym świeżo mielonym pieprzem, tak aby zupa była odpowiednio pikantna i wyrazista w smaku. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam bulionu lub wody. *podałam wagę dyni już obranej i bez ziaren
Pikantna zupa z dyni
Dynię obrać i pozbawić gniazda nasiennego.
Pikantna zupa z dyni
Wszystkie warzywa w garnku kilka minut smażę.