Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pikantne szaszłyki z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Często robię zimą takie przekąski z grilla lub spod grilla;-) ,ponieważ są pieczone w piekarniku

Pikantne szaszłyki z cebulą

Składniki:

Pikantne szaszłyki z cebulą

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe )
  • 5 średniej wielkości czerwonych cebul
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 płaskie łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Pikantne szaszłyki z cebulą
Czosnek zmiażdżyć ,dodać do mięsa i doprawić pieprzem i solą do smaku .Mięso dokładnie wyrobić, podzielić na kilka części i uformować wałeczki.Potem te wałeczki pokroić na małe części i uformować kuleczki.Cebule obrać i pokroić na kawałki .Na wcześniej namoczone w wodzie wykałaczki nadziewać na przemian cebulę i mięsne kulki .Na końcach każdej wykałaczki powinny być cebulki i lekko dociskamy je do środka.Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni z funkcją grilla i upiec .Szaszłyki muszą się przyrumienić ,najlepiej piec przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Tagi:

mięso cebula