migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1252]

Pikle w zalewie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kolejne pyszne ogóreczki na zimę. Tym razem pikle w zalewie z musztardą. Ogórki można obrać ze skórki ale ja wole ze skórką bo są bardziej chrupiące.

Pikle w zalewie musztardowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikle w zalewie musztardowej

 

  • 3 kg dużych długich ogórków gruntowych bez dużych pestek
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek musztardy delikatesowej
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • małe listki laurowe

Sposób przygotowania:

Pikle w zalewie musztardowej
Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól i musztardę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zagotować i odstawić do wystudzenia.

Ogórki dokładnie umyć i osuszyć na ściereczce. Następnie odkroić końcówki i pokroić w pikle (na ćwiartki). Pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoikach.

Do każdego słoiczka włożyć po małym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Dokładnie zakręcić słoiki.

Następnie słoiczki włożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika.

Pasteryzować 5 minut od zagotowania.

Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.

Szklanka do odmierzania - pojemność 250 ml. 
Pikle w zalewie musztardowej
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć na ściereczce.
Pikle w zalewie musztardowej
Następnie odkroić końcówki i pokroic w pikle (czyli na ćwiartki)
Pikle w zalewie musztardowej
Pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć po małym listku laurowym.
Pikle w zalewie musztardowej
Dokładnie zakręcić słoiki. Następnie słoiczki włożyć do garnka wyścielonego ściereczką