Sposób przygotowania:
Pikle w zalewie octowej
Dwa worki ogórków miałam w workach takich od ziemniaków co kupowałam po 30 kg Po obraniu wykrojeniu pestek miałam 4 miski oj spore te miski. Ogórki na wieczór obrałam, wykroiłam ziarnka wyszły cztery spore miski zasypałam je solą aby zmiękły i zostawiłam na 12 godzin . Rano zlałam wodę z ogórków bo sól zrobiła swoje ,zmiękczyła ogórki i puściły wodę. Przygotowałam 40 słoików , Wsypałam do każdego pół łyżki przyprawy do konserwowania ogórków ( Polecam ,naprawdę wygoda jak ja to mówię 3w1 Wszystkie potrzebne składniki gorczyca, ziele ,czosnek ,marchewka ,koper , wrzucasz tylko i gotowe ) Wkładałam ogórki dosyć ciasno lekko dociskając . Zrobiłam zalewę , zagotowałam wodę dodałam do niej cukier i ocet , wymieszałam i zalewałam ogórki, po sam brzeg . Zakręciłam i gotowałam 10 minut ( od zagotowania wody ) Otworzyłam jeden słoik po ostudzeniu musiałam zobaczyć moja nowość i muszę powiedzieć , że teraz będę tylko używać gotowej przyprawy bo jest rewelacyjna , a smak pikli przepyszny .