lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pikle w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pikle wyszły pyszne choć trochę się obawiałam tej gotowej przyprawy do korniszonów

Pikle w zalewie octowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikle w zalewie octowej

 

  • ogórki dwa worki po ziemniakach 30 kg

 

  • Składniki na zalewę: Robiłam ja cztery razy by starczyło na 40 słoików )

 

  • ocet 10% 225 gram

 

  • 2 litry gotowanej wody gorącej

 

  • cukier 225 gram
  • Dodatkowo:

 

  • przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl 4 opakowania ( 40 słoików 750 gram)

 

 

Sposób przygotowania:

Pikle w zalewie octowej
Dwa worki ogórków miałam w workach takich od ziemniaków co kupowałam po 30 kg Po obraniu wykrojeniu pestek miałam 4 miski oj spore te miski. Ogórki na wieczór obrałam, wykroiłam ziarnka wyszły cztery spore miski zasypałam je solą aby zmiękły i zostawiłam na 12 godzin . Rano zlałam wodę z ogórków bo sól zrobiła swoje ,zmiękczyła ogórki i puściły wodę. Przygotowałam 40 słoików , Wsypałam do każdego pół łyżki przyprawy do konserwowania ogórków ( Polecam ,naprawdę wygoda jak ja to mówię 3w1 Wszystkie potrzebne składniki gorczyca, ziele ,czosnek ,marchewka ,koper , wrzucasz tylko i gotowe ) Wkładałam ogórki dosyć ciasno lekko dociskając . Zrobiłam zalewę , zagotowałam wodę dodałam do niej cukier i ocet , wymieszałam i zalewałam ogórki, po sam brzeg . Zakręciłam i gotowałam 10 minut ( od zagotowania wody ) Otworzyłam jeden słoik po ostudzeniu musiałam zobaczyć moja nowość i muszę powiedzieć , że teraz będę tylko używać gotowej przyprawy bo jest rewelacyjna , a smak pikli przepyszny .
Pikle w zalewie octowej
Ogórki na wieczór obrałam, wykroiłam ziarnka wyszły cztery spore miski zasypałam je solą aby zmiękły i zostawiłam na 12 godzin . Rano zlałam wodę z ogórków bo sól zrobiła swoje ,zmiękczyła ogórki i puściły wodę.
Pikle w zalewie octowej
Przyprawę gotową do korniszonów wsypywałam po pół łyżki
Pikle w zalewie octowej
Wkładałam ogórki dosyć ciasno lekko dociskając . Zrobiłam zalewę , zagotowałam wodę dodałam do niej cukier i ocet , wymieszałam i zalewałam ogórki, po sam brzeg . Zakręciłam i gotowałam 10 minut ( od zagotowania wody )

Tagi:

przyprawy