dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pikle wg dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny przekąska lub dodatek do dań głównych.

Pikle wg dayzi

Składniki:

Pikle wg dayzi

 

  • 20 dag małych cebulek
  • 20 dag małych marchewek
  • 20 dag różyczek kalafiora
  • 20 dag małych ogórków
  • 10 dag fasoli szparagowej
  • 10 dag selera
  • Zalewa:
  • 1 szkl wody
  • 1 1/4 szkl octu
  • 2 łyż cukru
  • 2 łyż soli
  • Ponadto:
  • ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gorczyca

Sposób przygotowania:

Pikle wg dayzi
Marchewkę obgotowujemy w osolonej wodzie (na pół twardo) i kroimy w słupki. Selery również obgotowujemy i kroimy w słupki. Kalafiory i fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie. warzywa odcedzamy. Na dno słoików wkładamy po liściu laurowym, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy. Składniki zalewy zagotowujemy i zalewamy warzywa. Słoiki szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy ok 5 - 7 minut. Smacznego.