Sposób przygotowania:
Piwo domowe
Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub w innym nie obitym, nieemaliowanym naczyniu, przykryć go kocem i ustawić w ciepłym miejscu na około 14 dni, aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno, wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i gotować ok. 3 godziny. Sporządzić syrop z 2 litrów wody i cukru, po czym zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, zalać reszta wody i gotować również 3 godziny. wywary odcedzić i połączyć razem dodać syrop, wymieszać i przestudzić do temperatury 30 stopni C. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, ponownie wymieszać. Naczynie przykryć czysta ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gazą, pozostawiając na ok. 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedzić na sicie wyłożonym gazą, wlać do czystych butelek, pozostawiając wolna przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu. i gotowe;)