Sposób przygotowania:
Pizza z kratką serową i oliwkami
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i letniej wody oraz odstawić pod przykryciem na kwadrans. Następnie przesiać do większej misy mąkę, wlać zaczyn, trzy łyżki oliwy oraz dodać dwie łyżeczki soli. Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ponad godzinę. Przygotować pozostałe składniki jak oczyszczoną, opłukaną i posiekaną czuszkę, pokrojony radełkiem ząbkowanym w paski ser oraz oliwki odsączone. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić lekko olejem i wylepić ciastem. posmarować powierzchnię pastą pomidorową lub paprykową, np adżiką, rozłożyć oliwki w całości i utworzyć z pasków serowych kratkę jak na tartej otaczającą oliwki. Obsypać siekaną na talarki czuszką, szczyptą curry, kminkiem i suszonymi ziołami. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 30 min. po upieczeniu wyjąć, pokroić i jeść.