Sposób przygotowania:
Pizza z oliwkami
Mąkę, oliwę, wymoczoną bułkę wymieszać razem, a następnie wbić jajka i całość dobrze ugnieść na ciasto. Wyrobione ciasto odłożyć do lodówki na minimum godziną. Ciasto rozwałkować wałkiem i uformować z niego koło. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Ząbek czosnku obrać, strzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pomidory sparzyć, obrać, wyciąć środek i dodać do cebuli i czosnku i dusić razem przez około 35 minut. Duszone składniki przemieszać czasami, żeby się nie przypaliły. Ciasto wysmarować ketchupem z jednej strony, a następnie wyłożyć na nie podduszone składniki. Pizzę posypać startym na tarce serem żółtym i poukładać na niej czarne i zielone oliwki. Pizzę pokropić oliwą i posypać oregano. Pizzę piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.