Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Twarogowe pogacze z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pszenne maślane twarogowe bułeczki z dodatkiem tartego żółtego sera. Doskonałe jako przekąska lub jako dodatek np. do barszczu.

Twarogowe pogacze z serem

Składniki:

Twarogowe pogacze z serem

 

  • 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 125 g półtłustego twarogu
  • 125 g masła
  • białko jaja do posmarowania
  • sól do smaku
  • 10 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Twarogowe pogacze z serem

Etap 1

Twarogowe pogacze z serem
Rozgnieciony widelcem twaróg z dodatkiem masła i mąki.

Twaróg rozgnieść w misce widelcem. Do twarogu dodać masło i mąkę.

Etap 2

Twarogowe pogacze z serem
Gładkie ciasto przygotowane z twarogu masła i mąki.

Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

Etap 3

Twarogowe pogacze z serem
Krążki wycinane ze schłodzonego rozwałkowanego ciasta.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość pół cm. Z ciasta wycinać krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarować białkiem, oprószyć solą (najlepiej grubą).

Etap 4

Twarogowe pogacze z serem
Żółty ser starty na tarce o dużych oczkach.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 5

Twarogowe pogacze z serem

Tarty ser rozłożyć na krążkach ciasta.

Etap 6

Twarogowe pogacze z serem

Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni, piec jeszcze kilka minut, aż pogacze lekko się zrumienią.