ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Pizza wegetariańska wg. Irenki z różnych mąk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna i pożywna pizza wegetariańska wg. Irenki z różnych rodzajów mąk. Pieczona w prodiżu z siewem pokrzywy.

Pizza wegetariańska wg. Irenki z różnych mąk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza wegetariańska wg. Irenki z różnych mąk

 

  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki żytniej
  • łyżka siewu pokrzywy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pół pomidora
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1/2 małej młodej zielonej cukinii
  • 2 cebule
  • 4 plastry sera

Sposób przygotowania:

Pizza wegetariańska wg. Irenki z różnych mąk
Paprykę czerwoną myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w cząstki . Pół pomidora także kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, młodą cukinię w plastry i solimy. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy i wykładamy do wysmarowanego olejem prodiża.

Na cieście rozkładamy wcześniej pokrojone warzywa. Pod koniec pieczenia nakładamy kawałki sera na pizzę. Pieczemy około 1 godziny w prodziżu.
Pizza wegetariańska wg. Irenki z różnych mąk
Paprykę myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w cząstki
Pizza wegetariańska wg. Irenki z różnych mąk
Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, młodą cukinię w plastry i solimy.
Pizza wegetariańska wg. Irenki z różnych mąk
Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy i wykładamy do wysmarowanego olejem prodiża
Pizza wegetariańska wg. Irenki z różnych mąk
Pod koniec pieczenia rozkładamy kawałki sera