Sposób przygotowania:
Pizza z porem i kukurydzą
1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Pora kroję w plasterki. Na oliwie podsmażam pora przez około 5 minut. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 7 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Kukurydzę odsączam z zalewy. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę i formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam kolejno pieczarki, pora, kukurydzę oraz plasterki pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem.
4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem polewam obficie keczupem.
2. Pora kroję w plasterki. Na oliwie podsmażam pora przez około 5 minut. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 7 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Kukurydzę odsączam z zalewy. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę i formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam kolejno pieczarki, pora, kukurydzę oraz plasterki pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem.
4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem polewam obficie keczupem.
Magdalena88