kin321

kin321

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Placek - Fale Dunaju

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fale Dunaju to placek, z dwoma częściami; murzynkiem i sernikiem. Wszystko bardzo dobrze się łączy i smakuje WYBORNIE! Jeśli zrobisz wszystko krok po kroku uda Ci się i sam, z rodziną lub wraz z gośćmi posmakujecie domowych pyszności. TO DO ROBOTY!!!

Placek - Fale Dunaju

Składniki:

Placek - Fale Dunaju

Murzynek:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 kostki margaryny (Jaką masz - ja zawsze używam Margaryny Kasi)
  • 3 łyżki kakao
  • 14 łyżek wody (może być zimna, letnia, ciepła ja wybieram coś pomiędzy zimną a letnią)
  • jajka ( Odzielić białka od żółtek. Pamiętaj aby żółtko nie wpadło do białka bo Ci się
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:

  • 0,5 kg sera śmietankowego
  • 4 jajka (przydadzą się TYLKO BIAŁKA)
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Placek - Fale Dunaju
RÓB WSZYSTKO KROK PO KROKU!

Murzynek:
1. Naszykuj wszystkie składniki i postępuj zgodnie z poniższymi krokami :-D
2. Cukier, margarynę, kakao i wodę należy gotować od 3 do 5 minut a następnie przestudzić (naczynie w którym to gotowałeś możesz włożyć do dużej miski z zimną wodą, w ten sposób szybciej to ostudzisz).
3. Po przestudzeniu składników z poprzedniego kroku dodaj żółtka (ubij białka), mąkę, i proszek do pieczenia, wymieszaj.
3.1 Dodaj uprzednio ubite białka (3) (do ubijania dodaj szczyptę soli, i ubijaj w jedną stronę. Ubijaj na świeżo bo opadną, ale pamiętaj by ich NIE PRZEBIĆ) następnie wylej na blachę (wielkość dowolna, zalecana jednak )

Ser:
1. Wymieszaj ser śmietankowy, białka, cukier i margarynę.
2. Gdy wymieszasz powyższe składniki sera kładź je łyżkami na uprzednio wylany murzynek

Pieczenie:
1. Piecz w 180 stopniach. Grzanie góra - dół. Czas pieczenia to około 40 minut.

SMACZENGO! :)

P.S zdjęcie nijakie ale placek bardzo pyszny - spróbujcie nie otrujecie się ;)