Sposób przygotowania:
Gotowana gruszka z karmelizowanymi śliwkami
Do garnka wlać 2 szklanki soku porzeczkowego oraz jedną szklankę wody, włożyć obraną całą gruszkę, gotować do miękkości na wolnym ogniu.
W międzyczasie przygotować śliwki.
Śliwki podzielić na pół, wydrążyć pestki. Na patelnie wrzucić 3 łyżki masła oraz 1 łyżkę cukru brązowego, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wrzucić połówki śliwek, smażyć 5 minut.
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Na talerz wyłożyć gruszkę, obok wyłożyć karmelizowane śliwki, 2 gałki lodów śmietankowo-czekoladowych, mandarynki, bitą śmietanę posypaną czekoladą.
W międzyczasie przygotować śliwki.
Śliwki podzielić na pół, wydrążyć pestki. Na patelnie wrzucić 3 łyżki masła oraz 1 łyżkę cukru brązowego, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wrzucić połówki śliwek, smażyć 5 minut.
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Na talerz wyłożyć gruszkę, obok wyłożyć karmelizowane śliwki, 2 gałki lodów śmietankowo-czekoladowych, mandarynki, bitą śmietanę posypaną czekoladą.