Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placek z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 220
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i proste ciasto z gruszkami, które można przygotować w kilka chwil. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku.

Placek z gruszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placek z gruszkami

Tortownica o średnicy 22 cm:

  • 2 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 50g masła/margaryny
  • 50g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g gruszek

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Placek z gruszkami

Gruszki:

Placek z gruszkami
Najlepiej wybrać gruszki, które będą dość twarde.

Gruszki po obraniu pokroić w kostkę. Można też wymieszać z sokiem z cytryny, aby nie ciemniały podczas pieczenia.

Ciasto:

Placek z gruszkami
Gruszki powninny być dokładnie pokryte ciastem.

Masło i cukier utrzeć i nie przerywając mieszania dodać jajka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu całość wymieszać z pokrojonymi gruszkami. Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Placek z gruszkami
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka."

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w 180 stopniach.