Sposób przygotowania:
Mieszane ciasto drożdżowe śliwkowo-czekoladowe
Świeże drożdże rózgą wymieszać z letnim mlekiem 3/4 szklanki, łyżką mą i cukru, zostawić przykryte na 30 minut. Do zaczynu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, wlać szklankę mleka letniego i rózgą szybko wymieszać z 1 minutę.
Wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać olej rzepakowy i rózgą mieszać z 3 minuty, ciasto ma mieć dość lejącą konsystencję, miskę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma silikonowa 25x25 i keksówka silikonowa 20 cm (lub 1 duża forma 35x25 cm) , do foremek wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki i kawałki czekolady.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić. Przed podaniem ciasto posypać pudrem cukrem.
Wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać olej rzepakowy i rózgą mieszać z 3 minuty, ciasto ma mieć dość lejącą konsystencję, miskę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma silikonowa 25x25 i keksówka silikonowa 20 cm (lub 1 duża forma 35x25 cm) , do foremek wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki i kawałki czekolady.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić. Przed podaniem ciasto posypać pudrem cukrem.