kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sernik z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny sernik z borówkami. Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam do kawy.

Sernik z borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z borówkami

 

  • 600 g serka naturalnego
  • 200 g twarogu
  • 2 surowe jajka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 budynie śmietankowe ( każdy na 0,5 l )
  • 200 g borówek
  • blaszka 28 x 18
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Sernik z borówkami
Borówki myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody.

Do miski wkładamy serek, twaróg, wybite jajka i blendujemy na gładką masę. Wsypujemy cukier waniliowy, cukier puder, budynie i dodajemy pastę waniliową, ponownie blendujemy na gładką masę.

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy borówki. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Sernik zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Sernik z borówkami
Do zblendowanego twarogu z jajkami dodajemy cukier waniliowy i pastę waniliową.
Sernik z borówkami
Następnie do masy dodajemy cukier puder.
Sernik z borówkami
Na samym końcu wsypujemy proszek budyniowy.
Sernik z borówkami
Umyte i osuszone z wody borówki układamy na masie serowej.