WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placki bananowe na serku wiejskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i pożywne placuszki bananowe z serkiem wiejskim i jogurtem. Pyszny posiłek, zdrowe śniadanie lub deser.

Placki bananowe na serku wiejskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki bananowe na serku wiejskim

 

  • 1 mały lub 0,5 dużego banana
  • ok. 150 g serka wiejskiego
  • 3 łyżki jogurtu gęstego
  • 1 jajko
  • ok. 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki bananowe na serku wiejskim

ETAP 1:

Serek wiejski wyłożyć na talerz i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Banana obrać ze skórki i również rozgnieść widelcem, dołożyć do miski z serkiem. Wbić jajko, wsypać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać jogurt i zmiksować na jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wykładać na gorący partie ciasta. Ja dawałam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek i lekko rozsmarowywałam łyżką.

Placki smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Placki bananowe na serku wiejskim
Placki bananowe po usmażeniu wyłożone na ręcznik papierowy
Placki bananowe na serku wiejskim
Placki bananowe w trakcie smażenia na patelni
Placki bananowe na serku wiejskim
Ciasto na placuszki bananowe po zmiksowaniu
Placki bananowe na serku wiejskim
banan obrany i rozgnieciony widelcem na talerzu

Tagi:

placki danie