misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 598]

Wiosenna sałatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, pełna smaku i koloru wiosenna sałatka. Idealny dodatek do obiadu lub dań z grilla. Doskonała także jako przekąska.

Wiosenna sałatka Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Wiosenna sałatka

 

  • 1 sałata rzymska
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • garść pomidorków cherry
  • 4 rzodkiewki
  • zielona cebulka ilość w g uznania
  • Sos:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sos sojowy - do smaku
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka
Liście sałaty rzymskiej i kapusty pekińskiej dokładnie przepłukujemy i osączamy z nadmiaru wody. Rzodkiewki i pomidorki myjemy ( pomidorki można sparzyć i obrać ze skóry). Zielona cebulkę drobno kroimy. Liście sałaty i kapusty kroimy na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroimy na cienkie półplasterki, a pomidorki na ćwiartki.

Do miski przekładamy wszystkie przygotowane warzywa. Całość dokładnie mieszamy.

Przed podaniem polewamy sosem.

Musztardę, olej, sos sojowy oraz pieprz i sól dokładnie ze sobą mieszamy aż powstanie gładka i jednolita konsystencja.
Wiosenna sałatka
Osuszone z nadmiaru wody liście sałaty rzymskiej kroimy na mniejsze kawałki
Wiosenna sałatka
Liście kapusty pekińskiej tniemy na mniejsze kawałki
Wiosenna sałatka
Umyte rzodkiewki kroimy na cienkie półplasterki
Wiosenna sałatka
Małe pomidorki ( u mnie obrane ze skóry) kroimy na ćwiartki
Wiosenna sałatka
Pokrojone warzywa przekładamy do miski
Wiosenna sałatka
Całość ostrożnie mieszamy
Wiosenna sałatka