Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1017]

Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 190
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takiego kurczaka przygotowuję się niezwykle szybko, a efekt jest bardzo smakowity. Rumiana skórka i kuszący aromat - sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Mięso jest miękkie soczyste i idealnie połączone smakowo.

Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii

 

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka (mogą być dowolne części)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • przyprawa do kurczaka, sól

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oliwy
  • 300-500 ml mleka

Sposób przygotowania:

Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii
Umytego i osuszonego kurczaka należy porządnie natrzeć przyprawami.

Pod skórkę powtykać listki bazylii oraz cienkie plasterki czosnku.

Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym olejem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Kurczaka piec do miękkości przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni.

Podczas pieczenia mięso podlać z 2 razy odrobiną mleka.
Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii
Mięso wuchodzi miękkie i bardzo soczyste.

Tagi:

dania kurczak