Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 342]

Naleśniki bananowe na mleku kokosowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Małe naleśnikowe placki z bananami i mlekiem kokosowym wybornie smakują polane miodem albo syropem klonowym. Polecam spróbować.

Naleśniki bananowe na mleku kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki bananowe na mleku kokosowym

 

  • 1 szklanka mąki (kopiata)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 banany + do przełożenia placków
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • miód płynny leśny (naturalny)

Sposób przygotowania:

Naleśniki bananowe na mleku kokosowym
Banany z jajkami zmiksować w blenderze, dodać do mąki wymieszanej ze szczyptą soli. Kolejno wlać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolite, gładkie ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, a po tym czasie jeszcze raz chwilę wymiksować. Na patelni rozgrzać olej, wylewać ciasto, jak na małe placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Rozkładać na papierowym ręczniku, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podawać ciepłe, ułożone w stos, przełożone plasterkami banana i polane miodem lub syropem klonowym.
Naleśniki bananowe na mleku kokosowym
Zmiksowane banany i jajka wlać do przesianej mąki.
Naleśniki bananowe na mleku kokosowym
Kolejno dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać.
Naleśniki bananowe na mleku kokosowym
Ciasto włożyć do lodówki na 1 godz. i ponownie zmiksować.
Naleśniki bananowe na mleku kokosowym
Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyć placuszki.