kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Placki gryczano-marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowe placuszki z kaszy gryczanej

Placki gryczano-marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki gryczano-marchewkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Placki gryczano-marchewkowe
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy starte marchewki. Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie z niewielką ilością soli. Ugotowaną kaszę płuczemy zimną wodą i odstawiamy na sicie, żeby odciekła z niej woda. Cebulę kroimy w drobną koteczkę. Kaszę gryczaną, marchewkę, cebulę i jajka mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Na rozgrzanym oleju smażyły niewielkie placki. Warto użyć foremki do sadzonych jajek, dzięki niej kasza gryczana nie będzie oddzielała się od placków. Każdy placek smażymy z obydwu stron. Gotowe placki podajemy z ulubionym sosem. SMACZNEGO!
Placki gryczano-marchewkowe
Marchewki obieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy na rozgrzanym oleju
Placki gryczano-marchewkowe
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie
Placki gryczano-marchewkowe
Mieszamy kaszę, marchewkę, jajka, pokrojoną cebulę, sól i pieprz
Placki gryczano-marchewkowe
Placki smażymy na rozgrzanym oleju posiłkując się foremką do sadzonych jajek