Sposób przygotowania:
Placki kukurydziane z sosem kefirowym
W rondlu gotujemy 2szkl.wody,wsypujemy grysik i mieszając,gotujemy na małym ogniu 10min.Osączoną kukurydzę mieszamy z grysikiem,żółtkami i startym żółtym serem,doprawiamy solą,pieprzem i curry.Na natłuszczoną dużą blachę nakładamy porcje masy,formując małe płaskie placuszki.Pieczemy 25min.w 200"C na złoty kolor. Kefir mieszamy z jogurtem,pęczkiem posiekanej natki pietruszki i doprawiamy na pikantnie solą,pieprzem i curry.Pomidory kroimy na cząstki.cebule szatkujemy.Przygotowujemy sos winegret;3łyżki wody mieszamy z sokiem z cytryny,olejem,doprawiamy solą i pieprzem.Pomidory mieszamy z cebulą i posiekanym drugim pęczkiem natki pietruszki,polewamy sosem winegret,przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.Gorące placuszki wykładamy na talerze,polewamy sosem kefirowym,podajemy z przygotowaną sałatką.