Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Placki kukurydziane z sosem kefirowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienita przekąska na ciepło i zimno!

Placki kukurydziane z sosem kefirowym

Składniki:

Placki kukurydziane z sosem kefirowym

 

  • 1puszka kukurydzy,
  • 2żółtka,
  • 13dag.grysiku,
  • 6pomidorów,
  • 2cebule,
  • 2pęczki natki pietruszki,
  • 5dag.żółtego sera,
  • 200ml.kefiru,
  • 150ml.jogurtu naturalnego,
  • 2łyżki oleju,
  • 1łyżka soku z cytryny,
  • curry,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Placki kukurydziane z sosem kefirowym
W rondlu gotujemy 2szkl.wody,wsypujemy grysik i mieszając,gotujemy na małym ogniu 10min.Osączoną kukurydzę mieszamy z grysikiem,żółtkami i startym żółtym serem,doprawiamy solą,pieprzem i curry.Na natłuszczoną dużą blachę nakładamy porcje masy,formując małe płaskie placuszki.Pieczemy 25min.w 200"C na złoty kolor. Kefir mieszamy z jogurtem,pęczkiem posiekanej natki pietruszki i doprawiamy na pikantnie solą,pieprzem i curry.Pomidory kroimy na cząstki.cebule szatkujemy.Przygotowujemy sos winegret;3łyżki wody mieszamy z sokiem z cytryny,olejem,doprawiamy solą i pieprzem.Pomidory mieszamy z cebulą i posiekanym drugim pęczkiem natki pietruszki,polewamy sosem winegret,przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.Gorące placuszki wykładamy na talerze,polewamy sosem kefirowym,podajemy z przygotowaną sałatką.