CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Placki z kalarepy i listków botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mega smaczne placuszki z kalarepy i młodych listków botwinki z czerwonymi łodyżkami. Robi się je szybko, ale jeszcze szybciej giną ze stołu.

Placki z kalarepy i listków botwinki

Składniki:

Placki z kalarepy i listków botwinki

 

  • kalarepa 175 g ( po obraniu )
  • młode listki z łodygami botwinki 50 g
  • 1/4 średniej cebuli
  • 1 jajko
  • 1 raczej płaska łyżka mąki
  • czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Placki z kalarepy i listków botwinki

przygotowanie kalarepy i botwinki

Placki z kalarepy i listków botwinki
Botwinkę siekamy i krótko podsmażamy na odrobinie oleju

Kalarepę obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Sok który puści odlewamy. Wypłukaną botwinkę lekko siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Mieszanie i przyprawianie

Placki z kalarepy i listków botwinki
Do odciśniętej kalarepy dodajemy resztę składników

Podsmażoną botwinkę dodajemy do odciśniętej kalarepy. Dodajemy resztę składników, mieszamy i przyprawiamy.

smażenie

Placki z kalarepy i listków botwinki
Placki smażymy z każdej strony po kilka minut

Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z kiełkami.