eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam cukinię faszerowaną porem, z kaszą jaglaną i usmażoną szynką wieprzową. Całość zapiekłam w piekarniku.

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

Składniki:

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

warzywa

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

przygotowanie farszu

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem
Opłukaną i osuszoną szynkę pokroić w kostkę.

Szynkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem
Por pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Por opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie farszu cd

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem
Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso z porem i czosnkiem.

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, przyprawę do mięs i obsmażyć. Do mięsa dodać por, czosnek, razem jeszcze chwilę smażyć i ostudzić.

przygotowanie farszu cd

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem
Wydrążony miąższ cukinii pokroić w kostkę.

Cukinie opłukać przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

Kaszę jaglaną gotować 15 minut w osolonym wrzątku, wyjąć i ostudzić. Do kaszy dodać mięso z porem i czosnkiem, paprykę, miąższ cukinii, doprawić solą i pieprzem.

przygotowanie farszu cd

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

Wszystkie składniki farszu wymieszać.

przygotowanie cukinii

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

Blachę do zapiekania posmarować olejem i ułożyć na niej wydrążone cukinie.

przygotowanie cukinii cd

Cukinia Eli faszerowana kaszą jaglaną i porem

Wydrążone cukinie wypełnić farszem. Na blachę wlać trochę wody i zapiekać przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Smacznego!