jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mielone z kalarepką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kalarepka pysznie smakuje na surowo, jak i ugotowana. W połączeniu z mięsem mielonym daje pyszne i szybkie w przygotowaniu jednogarnkowe danie

Mielone z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z kalarepką

Składniki

  • 600 gram mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
  • Około 1 szklanka bulionu,
  • 2 duże kalarepki,
  • Papryka ostra do smaku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej,
  • Mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Mielone z kalarepką

ETAP 1

Mielone z kalarepką
Na cebuli przysmażamy marchew

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gotową przekładamy do garnka. Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.

ETAP 2

Mielone z kalarepką
Mięso dodajemy do warzyw

Do przysmażonych warzyw dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wstępnie przyprawy do smaku. Mięso przysmażamy około 5 minut.

ETAP 3

Mielone z kalarepką
Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy

Tak przygotowaną wieprzowinę podlewamy przecierem pomidorowym

ETAP 4

Mielone z kalarepką
Do potrawki dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepkę

Całość razem gotujemy, aż mięso będzie gotowe. W miarę jak płynu będzie ubywało, uzupełniamy jego stan bulionem. Na około 5 minut przed końcem gotowania do dania dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepkę.

ETAP 5

Mielone z kalarepką
Na koniec dodajemy natkę pietruszki

Gdy kalarepka zmięknie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Całość doprawiamy ostatecznie do smaku. Gotowe.