Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli z młodej kapustyprzygotowanie mięsa
Udka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.
przygotowanie mięsa cd
Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, 6 łyżek oleju, wymieszać i włożyć do lodówki na godzinę.
przygotowanie mięsa cd
Mięso wyjąć z lodówki i obsmażyć na gorącej patelni.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki.
przygotowanie pieczarek cd
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać pieczarki i cebulę.
przygotowanie pieczarek cd
Pieczarki z cebulą doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie farszu cd
Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Do ryżu dodać połowę usmażonych pieczarek.
przygotowanie farszu cd
Z główki kapusty wyciąć głąb. Kapustę włożyć do osolonego wrzątku z odrobiną oleju i zdejmować kolejno liście. Środek kapusty poszatkować i dodać do farszu.
przygotowanie gołąbków
Sparzone liście rozłożyć .
przygotowanie gołąbków cd
Na liściach rozłożyć ryż z pieczarkami.
przygotowanie gołąbków cd
Na ryżu położyć po kawałku mięsa.
przygotowanie gołąbków cd
Ciasno zwinąć gołąbki i ułożyć w naczyniu do zapiekania .
przygotowanie gołąbków cd
Do gołąbków dodać pozostałe pieczarki, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i podlać wodą. Zapiekać gołąbki przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć gołąbki. Powstały sos zlać do rondla, zaprawić mąką wymieszaną z wodą i zagotować. Gołąbki podawać z sosem. Smacznego!
gusia1000