eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1345]

Gołąbki Eli z młodej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam gołąbki z młodej kapusty, nadziewane ryżem z pieczarkami i kawałkami smażonego udka kurczaka.

Gołąbki Eli z młodej kapusty

Składniki:

Gołąbki Eli z młodej kapusty

warzywa

  • 1 młoda kapusta
  • 3 cebule

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki Eli z młodej kapusty

przygotowanie mięsa

Gołąbki Eli z młodej kapusty
Opłukane i osuszone udka pokroić na mniejsze kawałki.

Udka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie mięsa cd

Gołąbki Eli z młodej kapusty
Udka wymieszać z przyprawą, czosnkiem i olejem.

Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, 6 łyżek oleju, wymieszać i włożyć do lodówki na godzinę.

przygotowanie mięsa cd

Gołąbki Eli z młodej kapusty
Wyjęte z lodówki udka usmażyć na patelni.

Mięso wyjąć z lodówki i obsmażyć na gorącej patelni.

przygotowanie pieczarek

Gołąbki Eli z młodej kapusty
Oczyszczone pieczarki pokroić w pół plasterki.

Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki.

przygotowanie pieczarek cd

Gołąbki Eli z młodej kapusty

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać pieczarki i cebulę.

przygotowanie pieczarek cd

Gołąbki Eli z młodej kapusty

Pieczarki z cebulą doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie farszu cd

Gołąbki Eli z młodej kapusty

Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Do ryżu dodać połowę usmażonych pieczarek.

przygotowanie farszu cd

Gołąbki Eli z młodej kapusty

Z główki kapusty wyciąć głąb. Kapustę włożyć do osolonego wrzątku z odrobiną oleju i zdejmować kolejno liście. Środek kapusty poszatkować i dodać do farszu.

przygotowanie gołąbków

Gołąbki Eli z młodej kapusty

Sparzone liście rozłożyć .

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli z młodej kapusty

Na liściach rozłożyć ryż z pieczarkami.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli z młodej kapusty

Na ryżu położyć po kawałku mięsa.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli z młodej kapusty

Ciasno zwinąć gołąbki i ułożyć w naczyniu do zapiekania .

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli z młodej kapusty

Do gołąbków dodać pozostałe pieczarki, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i podlać wodą. Zapiekać gołąbki przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć gołąbki. Powstały sos zlać do rondla, zaprawić mąką wymieszaną z wodą i zagotować. Gołąbki podawać z sosem. Smacznego!