Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Placuszki z kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Niezwykle lekkie i chrupiące placuszki z wdzięcznej kalarepki. Świetnie smakują z surówką lub jarzynką

Placuszki z kalarepki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z kalarepki

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z kalarepki
Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Wraz z posiekaną natką wrzucić do miski. Kalarepki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić do miski. Wbić jajka i dodać jogurt grecki. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą ziołową i czosnkiem staropolskim. Można dodać także pieprzu. Wymieszać.

Na koniec wsypać mąkę i ostatni raz wymieszać. Kłaść niewielkie porcje masy na rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć z obu stron na rumiano.

Placuszki podawać z sałatą
Placuszki z kalarepki
do natki i szczypiorku dodać startą na tarte kalarepkę
Placuszki z kalarepki
jogurt i jajka dodać do warzyw. wymieszać
Placuszki z kalarepki
na koniec wsypać przyprawy i mąkę, wymieszać
Placuszki z kalarepki
smazyć niewielkie placuszki na oleju rzepakowym